ULGIX WZDĘCIA o tym można pomyśleć

ulgix wzdĘcia

ulgix wzdĘcia

ULGIX WZDĘCIA to jeden z tych produktów do opisania. Uzupełnijmy, że ULGIX WZDĘCIA to coś o czym warto powiedzieć Więc odzyskujmy energię życiową kiedy jest czas, bo powinniśmy w każdej chwili pamiętać o naszym zdrowiu bo to jest to co zwykle mamy doskonałego.
Uwaga: ulgix kupisz w aptece
Producent: Hasco-Lek
Opakowanie: 100 kaps.

Skład: 1 kapsułka zawiera: Symetykon (Simeticonum) 80 mg

Wskazania: Objawowe leczenie dolegliwości związanych z nadmiernym gromadzeniem się gazów w jelitach i uczuciem pełności w jamie brzusznej. Nieprzyjemne uczucie wzdęcia, dokuczliwe skurcze jelit, bolesne kolki, a także inne kłopotliwe objawy to znak, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego. Takie niepożądane dolegliwości to efekt nagromadzenia się w jelitach dużej ilości gazów, spowodowanych nieprawidłowym przebiegiem procesu trawiennego.
Obecny w Ulgix Symetykon stosuje się pomocniczo przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej w celu usunięcia nadmiaru gazów przed badaniami.

Symetykon, składnik leku Ulgix jest substanacją stosowaną przeciw wzdęciom i nadmiernemu gromadzeniu się gazów. Działa w żołądku i jelitach poprzez zmianę napięcia powierzchniowego na granicy faz między płynną zawartością przewodu pokarmowego i pęcherzykami gazu. Ułatwia to zlewanie się pęcherzyków nagromadzonych w treści pokarmowej i w ślinie, a następnie ich wydzielanie przez jelito. Gazy usuwane są z przewodu pokarmowego drogą odbijania, oddawania wiatrów lub wzrostu wchłaniania gazu do krwi. Ze względu na właściwości odpieniające symetykon stosowany jest pomocniczo w celu usunięcia gazów przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej. Zatem wskazania to objawowe leczenie dolegliwości związanych z nadmiernym gromadzeniem się gazów w jelitach i uczuciem pełności w jamie brzusznej. Pomocniczo przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej w celu usunięcia nadmiaru gazów przed badaniami.

Dawkowanie: Lek stosuje się doustnie. Jest to tak zwany wlew doodbytniczy. Wnętrze przewodu pokarmowego można obejrzeć dzięki fiberoskopom czyli giętkim rurom zakończonym kamerą. W zależności od budowy pozwalają oglądać różne odcinki przewodu pokarmowego. Przełyk, żołądek i dwunastnicę można ocenić gastroskopem który wyposażony o dodatkowe urządzenia pozwala „zajrzeć” do dróg żółciowych (ECPW – endoskopowa cholangiografia wsteczna). Esicę, czyli końcowy odcinek jelita grubego można obejrzeć sigmoidoskopem a całe jelito grube kolonoskopem. Założenie zwykłej rurki tak zwanej sondy żołądkowej, pozwala na badanie treści pokarmowej. Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
Problem: zaparcia
Aby przyspieszyć pracę jelit, trzeba pić co najmniej dwa litry płynów dziennie, najlepiej wody i ziołowych herbat. Rumianek czy mięta zmniejszają napięcie mięśni gładkich, dlatego łagodzą bolesne skurcze jelit i regulują ich perystaltykę. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np.
Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Niezaprzeczalnym stwierdzeniem jest fakt, iż wysokie stężenie cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy, oraz zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i rozwój choroby niedokrwiennej serca. Cholesterol to organiczny związek organiczny należący do steroidów, pochodnych cyklopentanofenantrenu. Cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych, w tkance nerwowej wchodzi w skład otoczki mielinowej, jest również istotnym składnikiem lipoprotein osocza. przekształca pokarm spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on do spełnienia różnorodnych funkcji życiowych. Główną jego rolą jest trawienie i wchłanianie pokarmu. W anatomii człowieka jama ustna (cavum oris) jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego. W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową (ptialinę). Dorosły człowiek ma 32 zęby, 16 w szczęce i 16 w żuchwie:
4 siekacze (dentes incisivi)
2 kły (dentes canini)
4 zęby przedtrzonowe (dentes praemolares)
6 trzonowych (dentes molares)
U dzieci występuje 20 zębów mlecznych (brak przedtrzonowych i jednej pary trzonowych- jedna para w jednej części: w żuchwie lub szczęce).
Producent: Hasco-Lek
Opakowanie: 100 kaps.

Skład: 1 kapsułka zawiera: Symetykon (Simeticonum) 80 mg

Wskazania: Objawowe leczenie dolegliwości związanych z nadmiernym gromadzeniem się gazów w jelitach i uczuciem pełności w jamie brzusznej. Nieprzyjemne uczucie wzdęcia, dokuczliwe skurcze jelit, bolesne kolki, a także inne kłopotliwe objawy to znak, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego. Takie niepożądane dolegliwości to efekt nagromadzenia się w jelitach dużej ilości gazów, spowodowanych nieprawidłowym przebiegiem procesu trawiennego.
Obecny w Ulgix Symetykon stosuje się pomocniczo przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej w celu usunięcia nadmiaru gazów przed badaniami.

Symetykon, składnik leku Ulgix jest substanacją stosowaną przeciw wzdęciom i nadmiernemu gromadzeniu się gazów. Działa w żołądku i jelitach poprzez zmianę napięcia powierzchniowego na granicy faz między płynną zawartością przewodu pokarmowego i pęcherzykami gazu. Ułatwia to zlewanie się pęcherzyków nagromadzonych w treści pokarmowej i w ślinie, a następnie ich wydzielanie przez jelito. Gazy usuwane są z przewodu pokarmowego drogą odbijania, oddawania wiatrów lub wzrostu wchłaniania gazu do krwi. Ze względu na właściwości odpieniające symetykon stosowany jest pomocniczo w celu usunięcia gazów przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej. Zatem wskazania to objawowe leczenie dolegliwości związanych z nadmiernym gromadzeniem się gazów w jelitach i uczuciem pełności w jamie brzusznej. Pomocniczo przed badaniami diagnostycznymi: ultrasonografią, radiografią i endoskopią jamy brzusznej w celu usunięcia nadmiaru gazów przed badaniami. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. fruktoza i sorbitol, utrudniają trawienie i sprzyjają zaleganiu resztek jedzenia w przewodzie pokarmowym.
Najlepiej zrezygnować z tłustego mięsa i serów oraz fast foodów, bo wtedy jelita częściej się kurczą. Natomiast dobre jest chude mięso, np. filety z kurczaka, indyk i pieczone lub gotowane na parze ryby. Potocznie „cholesterolem” nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Według Waltera Hartenbacha (Prof.dr hab.med ) normy zawartości cholesterolu we krwi były w okresie ostatnich kilkunastu lat stopniowo obniżane do poziomu 200 mg/dl i mniej bez naukowego uzasadnienia medycznego. Średnie stężenie cholesterolu we krwi osoby dorosłej powinno wynosić ok.250 mg/dl. Dorosły człowiek ma 32 zęby, 16 w szczęce i 16 w żuchwie:
4 siekacze (dentes incisivi)
2 kły (dentes canini)
4 zęby przedtrzonowe (dentes praemolares)
6 trzonowych (dentes molares)
U dzieci występuje 20 zębów mlecznych (brak przedtrzonowych i jednej pary trzonowych- jedna para w jednej części: w żuchwie lub szczęce). Siekacze służą do odgryzania kęsów, kły do rozrywania pokarmu, a zęby trzonowe i przedtrzonowe do jego rozcierania. W trakcie żucia pokarmu jest on zwilżany śliną wydzielaną przez ślinianki czyli gruczoły ślinowe których przewody uchodzą do jamy ustnej. W ślinie rozpuszczane są cząsteczki pokarmu, na których obecność wyczulone są rozmieszczone na języku kubki smakowe. Dzięki nim wyczuwamy: konsystencję, temperaturę, smak, zapach i to czy dany pokarm nadaje się do spożycia.
Natomiast dobre jest chude mięso, np. filety z kurczaka, indyk i pieczone lub gotowane na parze ryby. Dostarczają sporo białka oraz witamin, i nie obciążają żołądka.
Nie powinniśmy zapominać o błonniku, który jest sojusznikiem trawienia. Najlepszy jest ten nierozpuszczalny, który występuje np. med ) normy zawartości cholesterolu we krwi były w okresie ostatnich kilkunastu lat stopniowo obniżane do poziomu 200 mg/dl i mniej bez naukowego uzasadnienia medycznego. Średnie stężenie cholesterolu we krwi osoby dorosłej powinno wynosić ok.250 mg/dl. Poziom stężenia cholesterolu zmienia się w zależności od rodzaju wykonywanej pracy (obciążenie organizmu), sposobu odżywiania i poziomu stresu. W przypadku 20% ludności prawidłowa norma stężenia cholesterolu może wynosić między 300 a 350 mg/dl, co nie jest wcale oznaką choroby,ale zwiększonej witalności organizmu. Początek układu pokarmowego stanowi jama ustna, gdzie odbywa się miażdżenie pokarmu i jego wstępne trawienie enzymami zawartymi w ślinie (wydzielanej przez ślinianki). Następnie pokarm przez gardło i przełyk przemieszczany jest do żołądka, gdzie odbywa się właściwy proces trawienia. Treść żołądka przechodzi do jelita cienkiego gdzie następuje wchłanianie pokarmu. Niestrawione resztki pokarmu są usuwane z organizmu przez jelito grube, dalej odbyt. Zęby człowieka służą do rozdrabniania pożywienia.
W przewodzie pokarmowym działa niczym szczoteczka, wymiatając z niego zalegające resztki jedzenia. Dzienna dawka to 30-50 g. Tyle ma szklanka suszonych moreli z dodatkiem zbóż. Błonnik najlepiej jeść rano, bo wtedy jelita są najaktywniejsze. Musli z otrębów i pszenicy albo wieloziarniste pieczywo zjedzone na śniadanie pobudzą je do działania.

Wróćmy do tematu, ale także oulgix wzdĘcia . Poziom stężenia cholesterolu zmienia się w zależności od rodzaju wykonywanej pracy (obciążenie organizmu), sposobu odżywiania i poziomu stresu. W przypadku 20% ludności prawidłowa norma stężenia cholesterolu może wynosić między 300 a 350 mg/dl, co nie jest wcale oznaką choroby,ale zwiększonej witalności organizmu. Cholesterol bierze udział w syntezie kortyzolu,bardzo ważnego sterydowego hormonu stresu, który odpowiada za aktywację glukozy (główny związek energetyczny) i potasu – glukoza i potas sterują wszelką aktywnością fizyczną i umysłową organizmu. Niskie stężenie cholesterolu we krwi osłabia czynność komórek i układu odpornościowego,destabilizuje gospodarkę białkową, hormonalną, elektrolitową i mineralną organizmu. Cholesterol jest prekursorem wielu ważnych biologicznie czynnych steroidowych cząsteczek:
hormonów płciowych
hormonów sterydowych kory nadnerczy
witaminy D3 i jej metabolitów – kwasów żółciowych
Ogólna ilość cholesterolu w organizmie przeciętnego człowieka jest oceniana na około 100 – 150 g. Mimo że cholesterol wytwarzany jest w organizmie człowieka w sposób ciągły, około 20 – 40% tego składnika w ustroju pochodzi z pożywienia – jest to tzw. Wewnątrz znajduje się komora wypełniona miazgę zęba. Zęby buduje zębina. U człowieka wyróżnia się rodzaje zębów: siekacze, kły, zęby przedtrzonowe i zęby trzonowe. Zadania układu pokarmowego:
zaopatruje organizm w produkty, które dostarczają mu energii;
trawi pokarm; trawienie może być mechaniczne bądź chemiczne;
wchłania, czyli transportuje produkty trawienia poprzez nabłonek jelitowy do naczyń krwionośnych;
odpowiedzialny jest również za wydalanie zbędnych produktów;
Po uformowaniu kęsa pokarmowego zostaje on przekazany do dalszej części przewodu pokarmowego w akcie połykania. Jama ustna składa się z przedsionka jamy ustnej i jamy ustnej właściwej.

Wróćmy do tematu, ale także oulgix wzdĘcia . cholesterol egzogenny. Cholesterol wytwarzany w organizmie, głównie w wątrobie, określany jest jako cholesterol endogenny. We krwi występuje w stężeniu 3,6 – 6,5 mmol/l, w 2/3 związany z kwasami tłuszczowymi w estry. Podobnie jak inne związki tłuszczowe cholesterol jest nierozpuszczalny ani w wodzie, ani we krwi. Dlatego też łączy się z białkami, fosfolipidami i trójglicerydami, tworząc lipoproteiny. Przedsionek ograniczony jest od przodu wargami górną i dolną a od tyłu łukami zębowymi. Do przedsionka jamy ustnej na wysokości górnych zębów trzonowych uchodzą przewody wyprowadzające ślinianek przyusznych. Jama ustna ograniczona jest od góry podniebieniem, a po bokach policzkami, od dołu jamę ustną ograniczają mięśnie żuchwowo- gnykowe tworzące przeponę jamy ustnej, od przodu jama ta ograniczona jest wargami: górną i dolną. Jama ustna w tylnej części łączy się z gardłem przy pomocy tzw.
Podobnie jak inne związki tłuszczowe cholesterol jest nierozpuszczalny ani w wodzie, ani we krwi. Dlatego też łączy się z białkami, fosfolipidami i trójglicerydami, tworząc lipoproteiny. W stanach patologicznych stężenie cholesterolu może wzrastać, co przyczynia się do jego odkładania się w ścianach naczyń krwionośnych i powstawania m.in. zmian miażdżycowych (miażdżyca).
Miażdżyca jest ściśle związana z odkładaniem się na ścianach tętnic cholesterolu, który prowadzi do ich zwężenia tym samym utrudniając swobodny przepływ krwi, co skutkuje niedokrwieniem narządów. Luki zębowe tworzą dwa rzędy dzieląc równocześnie jamę ustną na dwie części: przedsionek jamy ustnej znajdujący się między wargami, policzkami, a zębami oraz jamę ustną właściwą znajdującą się za łukami zębowymi.
Gardło (łac. pharynx) – wspólny odcinek dróg oddechowych i pokarmowych, stanowiący przedłużenie jamy ustnej i jamy nosowej, przechodzący dalej w przełyk i krtań. Gardło zbudowane jest z mięśni poprzecznie prążkowanych pokrytych od zewnątrz tkanką łączną, a od wewnątrz błoną śluzową. Gardło ciągnie się od podstawy czaszki, aż do miejsca przejścia w przełyk, to jest do wysokości szóstego kręgu szyjnego.
zmian miażdżycowych (miażdżyca).
Miażdżyca jest ściśle związana z odkładaniem się na ścianach tętnic cholesterolu, który prowadzi do ich zwężenia tym samym utrudniając swobodny przepływ krwi, co skutkuje niedokrwieniem narządów. Optymalny poziom cholesterolu w surowicy krwi powinien wynosić poniżej 200 mg/dl. Warto nadmienić, że miażdżyca jest przewlekłym procesem chorobowym nasilającym się z wiekiem, niemniej jej występowanie nie wyklucza również osób młodszych.
Gardło ciągnie się od podstawy czaszki, aż do miejsca przejścia w przełyk, to jest do wysokości szóstego kręgu szyjnego. Mięśnie gardła tworzą ścianę tylną i ściany boczne. Na ścianach bocznych znajdują się ujścia trąbek słuchowych, otoczone wałami trąbkowymi i skupiskiem tkanki chłonnej tworzącymi migdałki trąbkowe. W miejscu przejścia sklepienia gardła w ścianę tylną jest skupisko tkanki limfatycznej, migdałek gardłowy – trzeci migdał.
Warto nadmienić, że miażdżyca jest przewlekłym procesem chorobowym nasilającym się z wiekiem, niemniej jej występowanie nie wyklucza również osób młodszych.
Wyróżnia się kilka typów miażdżyc:
miażdżyca mózgu
miażdżyca tętnic
miażdżyca naczyń wieńcowych
miażdżyca tętnic obwodowych
Dbanie o serce nie musi być skomplikowanym przedsięwzięciem. American Heart Association stworzyło krótką listę działań, które w dużym stopniu pomogą zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Zdecydowanie się na realizację każdego z wymienionych poniżej kroków pozwala na obniżenie prawdopodobieństwa śmierci (z powodu wspomnianych chorób) w ciągu najbliższych czterech o 14%.

Przełyk jest narządem w kształcie rury o długości ok. 25cm, jest zaopatrzony w ścianki mięśniowe, których rola polega na transportowaniu pożywienia z gardła do żołądka. Nawet wówczas, gdy nie spożywamy pokarmu, proces połykania powtarza się nieprzerwanie – połykamy ślinę średnio 70 razy na godzinę w stanie aktywności i ok. 10 razy na godzinę podczas snu. Ciągnie się on od gardła, przemierza jamę piersiową, przechodzi przez przeponę i w jamie brzusznej uchodzi do jamy żołądkowej. Przełyk (łac.
Mężczyźni i kobiety z „idealnym” poziomem czterech czynników zdrowia – tj. osoby niepalące z odpowiednim ciśnieniem tętniczym krwi, poziomem cholesterolu i cukru we krwi – mają zwykle niższy stopień uwapnienia tętnic wieńcowych i grubości ścian tętnicy szyjnej.
Otóż występowanie miażdżycy uwarunkowane jest szeregiem różnych czynników, spośród których najbardziej szkodliwymi są m.in. palenie tytoniu, nadużywanie wysokoprocentowych alkoholi, nieodpowiednie odżywianie się, brak aktywności fizycznej, nadwaga, stres, a także uwarunkowanie genetyczne, wiek, i płeć (kobiety rzadziej zapadają na miażdżycę).
Przełyk (łac. esophagus, oesophagus, nosiciel pokarmów) – jest przewodem mięśniowo-błoniastym o podłużnym przebiegu; łączy gardło z żołądkiem. Czynność przełyku polega na transporcie pokarmu z gardła do żołądka. Ściana przełyku nie ma zdolności wchłaniania pokarmu ani trawienia.
Rozróżniamy część:
szyjną,
piersiową,
brzuszną.

U takich pracownic zanotowano 40% wyższe ryzyko wystąpienia zawału serca, operacji wszczepienia pomostów naczyniowych lub angioplastyki.
Ponadto okazało się, że strach przed utratą pracy jest związany z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i nadwagą.
W początkowej fazie choroby dochodzi do uszkodzenia błony wewnętrznych naczyń tętniczych. Następnie następuje ich modyfikacja wraz z tworzeniem się tkanki łącznej. Ściana przełyku nie ma zdolności wchłaniania pokarmu ani trawienia.
Rozróżniamy część:
szyjną,
piersiową,
brzuszną.
Przełyk ma długość średnio około 23-25 cm, odległość od siekaczy do żołądka około 40 cm. Występują trzy fizjologiczne zwężenia przełyku:
zwężenie górne – w przejściu gardła w przełyk, mięśnie w tym miejscu tworzą czynnościowy mięsień zwieracz przełyku.
zwężenie środkowe – na wysokości rozdwojenia tchawicy w miejscu, gdzie aorta zstępująca od strony lewej i do tyłu, a oskrzele lewe od przodu obejmują przełyk.
Dowiedz się więcej:
apteka internetowa.

22 thoughts on “ULGIX WZDĘCIA o tym można pomyśleć

  1. Dodajmy kilka słów o Układ pokarmowy albo o czym innym Ma go aż 20 proc. dorosłych Polaków, głównie kobiet. Ustalenie odpowiedniej diety odbywa się metodą prób i błędów. Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
    Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
    Problem: zaparcia
    Aby przyspieszyć pracę jelit, trzeba pić co najmniej dwa litry płynów dziennie, najlepiej wody i ziołowych herbat. Rumianek czy mięta zmniejszają napięcie mięśni gładkich, dlatego łagodzą bolesne skurcze jelit i regulują ich perystaltykę. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. I to jest interesujące… .

  2. Układ pokarmowy – co można jeszcze powiedzieć? Chyba lepiej nie. W późniejszym okresie dołączają się zmiany w układzie krążenia, pokarmowym, nerwowym oraz zaburzenia hormonalne. Niekorzystne zmiany w samopoczuciu, nerwowość, zmęczenie, wciąż pojawiające się nowe dolegliwości, odbijają się negatywnie na kontaktach z otoczeniem, w pracy zawodowej, relacjach z partnerem i w życiu seksualnym. Wiele osób nie uświadamia sobie, jak potężnym źródłem stresu jest brak zadowolenia seksualnego. Jego skutki przenoszą się na życie rodzinne, więź z partnerem, wpływają niekorzystnie na wydajność w pracy oraz kontakty z otoczeniem, są przyczyną frustracji i problemów emocjonalnych.

    ZIOŁA W PREPARATACH VITALWOMAN I VITALMAN

    DZIAŁANIE

    Liść Damiana (Turnera diffusa)

    Znany środek wzmacniający układ nerwowy, reguluje wydzielanie hormonów. Jest bardzo przydatny w zwalczaniu łagodnych stanów depresyjnych i lękowych, polecany zarówno kobietom, jak i mężczyznom jako środek wzmagający aktywność seksualną.

    Korzeń Suma (Pfaffia paniculata)

    Pffafia paniculata, bogata w aminokwasy, witaminy i sole mineralne, jest uważana za jedno z najważniejszych ziół Amazonii. Ma wybitne właściwości adaptogenne, czyli normalizujące funkcje organizmu i pomagające mu we właściwej reakcji na stres. Działa na układ dokrewny, nerwowy, pokarmowy oraz sercowo-naczyniowy. Układ pokarmowy a tak po prostu – nie ma to dla mnie znaczenia w tym kontekście.

  3. To ciekawe . Niezaprzeczalnym stwierdzeniem jest fakt, iż wysokie stężenie cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy, oraz zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i rozwój choroby niedokrwiennej serca. Cholesterol to organiczny związek organiczny należący do steroidów, pochodnych cyklopentanofenantrenu. Cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych, w tkance nerwowej wchodzi w skład otoczki mielinowej, jest również istotnym składnikiem lipoprotein osocza. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Potocznie „cholesterolem” nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Według Waltera Hartenbacha (Prof.d Potocznie „cholesterolem” nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. Według Waltera Hartenbacha (Prof.dr hab.med ) normy zawartości cholesterolu we krwi były w okresie ostatnich kilkunastu lat stopniowo obniżane do poziomu 200 mg/dl i mniej bez naukowego uzasadnienia medycznego. I to może być ciekawe, choć nic nie zrozumiałam Tak uważam.

  4. To chyba jest pozbawione sensu .
    Typowymi chorobami związanymi z przewlekłą biegunką, niestety często lekceważone prze lekarzy, są schorzenia takie jak:
    · Kandydoza ( Candida)
    · Biegunka po-antybiotykowa
    · Zespół jelita drażliwego
    Do symptomów należą głównie : zaparcia lub biegunki, bóle brzucha, zapalenia jelita grubego, alergie pokarmowe nadwrażliwość i nietolerancja mleka lub glutenu, wiatry, nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust.(Uwaga jeżeli zauważysz krew w swoim stolcu koniecznie zgłoś się do lekarza)
    Kandydoza ( Candida,) biegunka po-antybiotykowa, zespól jelita drażliwego wszystkie te chorzenia maja jedną przyczynę zaburzona flora jelita grubego, wystarczy przywrócić jej równowagę by znów czuć się zdrowym.
    W jelicie zachodzi proces wchłaniania substancji powstałych w wyniku enzymatycznego rozkładu pokarmów. Jego budowa jest zależna od stopnia skomplikowania ogólnego planu budowy ciała organizmu. Podstawowe objawy mogą być związane z biegunkami (wariant biegunkowy IBS) bądź też problemami z oddawaniem stolca (wariant zaparciowy). Ze względu na swój specyficzny charakter, wokół Zespołu Jelita Drażliwego powstało wiele różnych mitów oraz powszechnie powielanych (nawet przez lekarzy) informacji nieprawdziwych. W niniejszym artykule postaramy się wyjaśnić różne wątpliwości związane z genezą, przebiegiem oraz samą istotą choroby. Przyczyny powstawania Zespołu Jelita Drażliwego nie są do końca znane. Obecnie mówi się często o kilku różnych grupach przyczyn, które w mniejszym lub większym stopniu mogą mieć wpływ na pojawianie się typowych zaburzeń czynnościowych, określanych wspólnie, jako Zespół Jelita Drażliwego. Oprócz czynników takich jak dieta, dziedziczenie skłonności, niezdrowy tryb życia, bardzo często wymienia się stres, jako jedną z kluczowych przyczyn oraz czynnik wzmacniający objawy zaburzeń. Układ pokarmowy a tak w ogóle to tyle misiaczki.

  5. Układ pokarmowy – i co tu jeszcze komentować? Chyba lepiej nie. Jego budowa jest zależna od stopnia skomplikowania ogólnego planu budowy ciała organizmu. U wyżej rozwiniętych zwierząt wyróżnia się jelito przednie, środkowe i tylne, a także jelito cienkie, grube, proste, czcze i ślepe. Zespół Jelita Drażliwego posiada w swojej puli cały szereg objawów, które mogą wystąpić u osoby cierpiącej z powodu tej choroby. Podstawowe objawy mogą być związane z biegunkami (wariant biegunkowy IBS) bądź też problemami z oddawaniem stolca (wariant zaparciowy). Ze względu na swój specyficzny charakter, wokół Zespołu Jelita Drażliwego powstało wiele różnych mitów oraz powszechnie powielanych (nawet przez lekarzy) informacji nieprawdziwych. W niniejszym artykule postaramy się wyjaśnić różne wątpliwości związane z genezą, przebiegiem oraz samą istotą choroby. Przyczyny powstawania Zespołu Jelita Drażliwego nie są do końca znane. Obecnie mówi się często o kilku różnych grupach przyczyn, które w mniejszym lub większym stopniu mogą mieć wpływ na pojawianie się typowych zaburzeń czynnościowych, określanych wspólnie, jako Zespół Jelita Drażliwego. Oprócz czynników takich jak dieta, dziedziczenie skłonności, niezdrowy tryb życia, bardzo często wymienia się stres, jako jedną z kluczowych przyczyn oraz czynnik wzmacniający objawy zaburzeń. Powodem dolegliwości są zaburzenia nerwowej regulacji czynności jelita grubego w następstwie przede wszystkim urazów psychicznych, stanów lękowych, depresji, czy różnych sytuacji konfliktowych. Może właśnie to pozbawione sensu jest Tak sądzę.

  6. Układ pokarmowy warto coś powiedzieć. W zależności od budowy pozwalają oglądać różne odcinki przewodu pokarmowego. Przełyk, żołądek i dwunastnicę można ocenić gastroskopem który wyposażony o dodatkowe urządzenia pozwala „zajrzeć” do dróg żółciowych (ECPW – endoskopowa cholangiografia wsteczna). Esicę, czyli końcowy odcinek jelita grubego można obejrzeć sigmoidoskopem a całe jelito grube kolonoskopem. Założenie zwykłej rurki tak zwanej sondy żołądkowej, pozwala na badanie treści pokarmowej. Podstawowym badaniem układu pokarmowego, pozwalającym obejrzeć narządy miąższowe jamy brzusznej (wątroba, nerki, trzustka) jest USG – ultrasonografia. Obecność ciał obcych, kamieni lub objawy niedrożności jelita można zobaczyć w prześwietleniu jamy brzusznej promieniami RTG. Badanie to pozwala też po wcześniejszym podaniu środka kontrastowego na ocenę jelita (głównie grubego). Jest to tak zwany wlew doodbytniczy. Wnętrze przewodu pokarmowego można obejrzeć dzięki fiberoskopom czyli giętkim rurom zakończonym kamerą. W zależności od budowy pozwalają oglądać różne odcinki przewodu pokarmowego. Przełyk, żołądek i dwunastnicę można ocenić gastroskopem który wyposażony o dodatkowe urządzenia pozwala „zajrzeć” do dróg żółciowych (ECPW – endoskopowa cholangiografia wsteczna). Układ pokarmowy a tak w ogóle to tyle misiaczki.

  7. To chyba nie ma sensu… Tak myślę.(Uwaga jeżeli zauważysz krew w swoim stolcu koniecznie zgłoś się do lekarza)
    Kandydoza ( Candida,) biegunka po-antybiotykowa, zespól jelita drażliwego wszystkie te chorzenia maja jedną przyczynę zaburzona flora jelita grubego, wystarczy przywrócić jej równowagę by znów czuć się zdrowym.
    W jelicie zachodzi proces wchłaniania substancji powstałych w wyniku enzymatycznego rozkładu pokarmów. Jego budowa jest zależna od stopnia skomplikowania ogólnego planu budowy ciała organizmu. U wyżej rozwiniętych zwierząt wyróżnia się jelito przednie, środkowe i tylne, a także jelito cienkie, grube, proste, czcze i ślepe. Zespół Jelita Drażliwego posiada w swojej puli cały szereg objawów, które mogą wystąpić u osoby cierpiącej z powodu tej choroby. Podstawowe objawy mogą być związane z biegunkami (wariant biegunkowy IBS) bądź też problemami z oddawaniem stolca (wariant zaparciowy). Ze względu na swój specyficzny charakter, wokół Zespołu Jelita Drażliwego powstało wiele różnych mitów oraz powszechnie powielanych (nawet przez lekarzy) informacji nieprawdziwych. W niniejszym artykule postaramy się wyjaśnić różne wątpliwości związane z genezą, przebiegiem oraz samą istotą choroby. Przyczyny powstawania Zespołu Jelita Drażliwego nie są do końca znane. Och… bajde łej jak mówią angole może już na tyle by było.

  8. To chyba nie ma sensu… Tak myślę. Cholesterol to organiczny związek organiczny należący do steroidów, pochodnych cyklopentanofenantrenu. Cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych, w tkance nerwowej wchodzi w skład otoczki mielinowej, jest również istotnym składnikiem lipoprotein osocza. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Potocznie „cholesterolem” nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne substancje lipidowe – lipoproteiny, w skład których między innymi wchodzi też cholesterol. dr hab.med ) normy zawartości cholesterolu we krwi były w okresie ostatnich kilkunastu lat stopniowo obniżane do poziomu 200 mg/dl i mniej bez naukowego uzasadnienia medycznego. Średnie stężenie cholesterolu we krwi osoby dorosłej powinno wynosić ok.250 mg/dl. Poziom stężenia cholesterolu zmienia się w zależności od rodzaju wykonywanej pracy (obciążenie organizmu), sposobu odżywiania i poziomu stresu. Układ pokarmowy a tak w ogóle to tyle misiaczki.

  9. Myślę, że to jest bez sensu Tak sądzę. Początkowo we wczesnej fazie choroby występują trzeszczenia, a kolejnym objawem jest rzężenia drobno i średniobańkowe, dźwięczne świsty, furczenia. Stwierdza się stłumiony odgłos opukowy a także wzmożenie drżenia piersiowego. Tarcie opłucnowe może być słyszalne w pierwszych dniach choroby. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Inna choroba to zawał płuca. Przyczyną choroby są zakrzepy tworzące się w żyłach dolnej połowy ciała. Zakrzep pojedynczy lub mnogie fragmenty mogą zostać przeniesione z prądem krwi do płuc, gdzie częściowo lub całkowicie zaczopowują pojedyncze lub jednocześnie kilka naczyń płucnych. I to jest interesujące… Zatem….

  10. Układ pokarmowy – nie warto o tym gadać.
    onet(‚adsGet1′,’main3-box’)onet(‚adsGet2′);onet(‚slotTest’,’3′);Wyniki badań wykazały, że medytacja łagodzi objawy u chorych na zespół jelita drażliwego. Po 8 tygodniach od wprowadzenia tej techniki zaobserwowano aż czterokrotny spadek nasilenia dokuczliwych objawów. Naukowcy wykazali też, że czynniki psychiczne, a zwłaszcza obniżenie nastroju i depresja nasilają bóle brzucha u dzieci i nastolatków z chorobą Crohn’a.
    W innej pracy naukowcy z New York University Langone Medical Center zaobserwowali, że już godzina łagodnych ćwiczeń tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju polipów okrężnicy zwłaszcza u osób otyłych. Podobnie aktywność fizyczna pomaga zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. I to może być ciekawe, choć nic nie zrozumiałam .

  11. Układ pokarmowy – nie warto o tym pisać. – Jako stomatolog mogę uzupełnić ubytki spowodowane przez kwas żołądkowy i często kontrolować stan zębów, aby upewnić się, czy sytuacja się nie pogarsza.
    Wrzody Doktor Nghiem twierdzi, że nawracające afty mogą świadczyć o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego lub chorobie Crohna. Jak wyjaśnia, "choroba Crohna może atakować układ pokarmowy, w tym jamę ustną. Wrzody to częsta dolegliwość, lecz ich obecność w jamie ustnej może świadczyć też o czymś poważniejszym".
    Gładki i czerwony język – Pacjenci z anemią często chorują na zapalenie języka – zauważa doktor Nghiem. Mogą temu towarzyszyć zajady – czerwone pęknięcia w kącikach ust.
    Starte zęby Ludzie o krótkich, jakby startych zębach mają skłonność do zgrzytania przez sen – a to może być oznaką emocjonalnego bądź psychologicznego napięcia. – Jeśli zgrzytanie jest spowodowane stresem, pacjent powinien w pierwszej kolejności rozwiązać ten problem, w czym może mu pomóc lekarz pierwszego kontaktu – radzi doktor Nghiem. – Ważne jest, by zakładać na noc specjalny aparat, który powstrzyma dalsze ścieranie szkliwa.
    I to właśnie jest ciekawe Zatem….

  12. To chyba nie ma sensu… Tak sądzę. Początkowo we wczesnej fazie choroby występują trzeszczenia, a kolejnym objawem jest rzężenia drobno i średniobańkowe, dźwięczne świsty, furczenia. Stwierdza się stłumiony odgłos opukowy a także wzmożenie drżenia piersiowego. Tarcie opłucnowe może być słyszalne w pierwszych dniach choroby. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Ropień płuca jest to stan bakteryjnego, ropnego, zazwyczaj organicznego zapalenia tkanki płucnej, połączony ze zgorzelą, czyli martwicą w jego części centralnej. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Inna choroba to zawał płuca. Przyczyną choroby są zakrzepy tworzące się w żyłach dolnej połowy ciała. Zakrzep pojedynczy lub mnogie fragmenty mogą zostać przeniesione z prądem krwi do płuc, gdzie częściowo lub całkowicie zaczopowują pojedyncze lub jednocześnie kilka naczyń płucnych. Bardzo rzadko dochodzi do rozwoju zawału płuca – w takim przypadku odcięciu ulega dopływ krwi do wydzielonego obszaru płuca, co powoduje powstanie martwicy w tym miejscu. Dlatego to się kupy nie trzyma Tak uważam.

  13. Układ pokarmowy – nie warto o tym gadać.
    onet(‚adsGet1′,’main3-box’)onet(‚adsGet2′);onet(‚slotTest’,’3′);Wyniki badań wykazały, że medytacja łagodzi objawy u chorych na zespół jelita drażliwego. Po 8 tygodniach od wprowadzenia tej techniki zaobserwowano aż czterokrotny spadek nasilenia dokuczliwych objawów. Naukowcy wykazali też, że czynniki psychiczne, a zwłaszcza obniżenie nastroju i depresja nasilają bóle brzucha u dzieci i nastolatków z chorobą Crohn’a.
    W innej pracy naukowcy z New York University Langone Medical Center zaobserwowali, że już godzina łagodnych ćwiczeń tygodniowo zmniejsza ryzyko rozwoju polipów okrężnicy zwłaszcza u osób otyłych. Podobnie aktywność fizyczna pomaga zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Och… a tak po przy okazji i już.

  14. Pogadajmy o tym. Układ pokarmowy i dajmy sobie trochę czasu Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
    Problem: zaparcia
    Aby przyspieszyć pracę jelit, trzeba pić co najmniej dwa litry płynów dziennie, najlepiej wody i ziołowych herbat. Rumianek czy mięta zmniejszają napięcie mięśni gładkich, dlatego łagodzą bolesne skurcze jelit i regulują ich perystaltykę. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. fruktoza i sorbitol, utrudniają trawienie i sprzyjają zaleganiu resztek jedzenia w przewodzie pokarmowym.
    Najlepiej zrezygnować z tłustego mięsa i serów oraz fast foodów, bo wtedy jelita częściej się kurczą. Natomiast dobre jest chude mięso, np. filety z kurczaka, indyk i pieczone lub gotowane na parze ryby. O! i po za tym -nie piszmy już o tym.

  15. To ciekawe Tak myślę. Ustalenie odpowiedniej diety odbywa się metodą prób i błędów. Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
    Problem: zaparcia
    Aby przyspieszyć pracę jelit, trzeba pić co najmniej dwa litry płynów dziennie, najlepiej wody i ziołowych herbat. Rumianek czy mięta zmniejszają napięcie mięśni gładkich, dlatego łagodzą bolesne skurcze jelit i regulują ich perystaltykę. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. fruktoza i sorbitol, utrudniają trawienie i sprzyjają zaleganiu resztek jedzenia w przewodzie pokarmowym.
    Najlepiej zrezygnować z tłustego mięsa i serów oraz fast foodów, bo wtedy jelita częściej się kurczą. Natomiast dobre jest chude mięso, np. I to jest interesujące… Tak sądzę.

  16. To bardzo interesujące… Tak sądzę. Naukowcy wykazali też, że czynniki psychiczne, a zwłaszcza obniżenie nastroju i depresja nasilają bóle brzucha u dzieci i nastolatków z chorobą Crohn’a.
    W innej pracy nI to może być ciekawe, choć nic nie zrozumiałam .

  17. Układ pokarmowy – nie mam zdania na ten temat. Stwierdza się stłumiony odgłos opukowy a także wzmożenie drżenia piersiowego. Tarcie opłucnowe może być słyszalne w pierwszych dniach choroby. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Ropień płuca jest to stan bakteryjnego, ropnego, zazwyczaj organicznego zapalenia tkanki płucnej, połączony ze zgorzelą, czyli martwicą w jego części centralnej. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Inna choroba to zawał płuca. Przyczyną choroby są zakrzepy tworzące się w żyłach dolnej połowy ciała. Zakrzep pojedynczy lub mnogie fragmenty mogą zostać przeniesione z prądem krwi do płuc, gdzie częściowo lub całkowicie zaczopowują pojedyncze lub jednocześnie kilka naczyń płucnych. Bardzo rzadko dochodzi do rozwoju zawału płuca – w takim przypadku odcięciu ulega dopływ krwi do wydzielonego obszaru płuca, co powoduje powstanie martwicy w tym miejscu. Jeszcze inna choroba. Twardzina układowa (uogólniona) (systemic scleroderma) cechuje się uogólnionym, postępującym stwardnieniem skóry, tkanki podskórnej, mięśni i narządów wewnętrznych. No bajde łej jak mówią angole może już na tyle by było.

  18. To chyba nie ma sensu… Zatem więc. Początkowo we wczesnej fazie choroby występują trzeszczenia, a kolejnym objawem jest rzężenia drobno i średniobańkowe, dźwięczne świsty, furczenia. Stwierdza się stłumiony odgłos opukowy a także wzmożenie drżenia piersiowego. Tarcie opłucnowe może być słyszalne w pierwszych dniach choroby. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Inna choroba to zawał płuca. Przyczyną choroby są zakrzepy tworzące się w żyłach dolnej połowy ciała. Zakrzep pojedynczy lub mnogie fragmenty mogą zostać przeniesione z prądem krwi do płuc, gdzie częściowo lub całkowicie zaczopowują pojedyncze lub jednocześnie kilka naczyń płucnych. Układ pokarmowy a tak w ogóle to by było tak i hak wam w smak.

  19. Układ pokarmowy – i co tu jeszcze komentować? Chyba lepiej nie. Początkowo we wczesnej fazie choroby występują trzeszczenia, a kolejnym objawem jest rzężenia drobno i średniobańkowe, dźwięczne świsty, furczenia. Stwierdza się stłumiony odgłos opukowy a także wzmożenie drżenia piersiowego. Tarcie opłucnowe może być słyszalne w pierwszych dniach choroby. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Gdy w jamie opłucnej pojawia się większa ilość płynu >300 ml – wystąpi przytłumienie lub stłumienie odgłosu opukowego i osłabienie szmerów pęcherzykow. Ropień płuca jest to stan bakteryjnego, ropnego, zazwyczaj organicznego zapalenia tkanki płucnej, połączony ze zgorzelą, czyli martwicą w jego części centralnej. Może się on wytworzyć w następstwie niepomyślnego leczenia zapalenia płuc (najczęściej płatowego) lub wskutek powikłania procesem zapalnym niedodmy lub zawału płuca. Inna choroba to zawał płuca. Układ pokarmowy a tak ogólnie – nie ma to dla mnie znaczenia w tym kontekście.

  20. Dodajmy jeszcze kilka słów o Układ pokarmowy albo o czymkolwiek Ustalenie odpowiedniej diety odbywa się metodą prób i błędów. Sami musimy się przekonać, co nam szkodzi, a co sprawia, że układ pokarmowy pracuje wzorowo.
    Problem: zaparcia
    Aby przyspieszyć pracę jelit, trzeba pić co najmniej dwa litry płynów dziennie, najlepiej wody i ziołowych herbat. Rumianek czy mięta zmniejszają napięcie mięśni gładkich, dlatego łagodzą bolesne skurcze jelit i regulują ich perystaltykę. Odwrotnie działają napoje gazowane i słodzone, bo zawarte w nich cukry, np. fruktoza i sorbitol, utrudniają trawienie i sprzyjają zaleganiu resztek jedzenia w przewodzie pokarmowym.

    Najlepiej zrezygnować z tłustego mięsa i serów oraz fast foodów, bo wtedy jelita częściej się kurczą. Natomiast dobre jest chude mięso, np. filety z kurczaka, indyk i pieczone lub gotowane na parze ryby. Dostarczają sporo białka oraz witamin, i nie obciążają żołądka.
    Nie powinniśmy zapominać o błonniku, który jest sojusznikiem trawienia. Układ pokarmowy a tak po prostu i to tyle.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s